top of page
Search

Kā vieglāk pārdzīvot pāreju uz ziemas laiku?

Updated: Oct 28, 2021


Rudens ir klāt, vakari paliek ātrāk tumši un jāsāk meklēt skapjos siltās jakas. Vēl viena pazīme vēsajam laikam ir laika pagriešana par stundu atpakaļ, kas sniedz mums stundu vairāk laika pagulēt no rīta. Kam gan tas nepatiktu?


Bērna dienas ritms

Daudzi vecāki mēdz būt nobažījušies par laika maiņu, jo tas var izjaukt bērna dienas ritmu un bērns var mosties agri no rīta. Vēl grūtāk šo laiku ir pārdzīvot miega bada skartiem un uz izmaiņām sensitīviem bērniem. Jāsaprot, ka bērna cirkadiānie ritmi (organisma bioloģiskais pulkstenis) nemainās pēkšņi, jo pulkstenī pie sienas mainās laiks. Bērns nezina, ka laiks ir mainījies un būtu jāceļas citā laikā. Viņa ķermenis modīsies pēc ieraduma. Lielākās bažas vecākos tas rada, jo, mainoties laikam, bērnus grūtāk nolikt gulēt uz diendusu un naktsmiegu. Tā rezultātā bērns kļūst niķīgs un pārguris, kas situāciju galīgi neuzlabo.


Pielāgošanās iespējas jaunajam laikam

Bērni ir ļoti dažādi, arī viņu spējas adaptēties kam jaunam ir atšķirīgas, tāpēc vecākiem ir jāizlemj, kurš no veidiem būs vieglāks tieši viņa bērnam. Jebkurā gadījumā laika pārejai palīdzēs agrāks naktsmiegs. Kaut 15 minūšu agrāks nakts miegs radīs atšķirību!


Laicīga plānošana

Viena no iespējām ir laicīga pārmaiņu ieviešana. Pabīdiet bērna dienas ritmu par 15 minūtēm katru dienu 4 – 7 dienas pēc kārtas. Lai vieglāk būtu mainīt gulētiešanas laikus, mainiet arī citu aktivitāšu laikus, piemēram, pusdienošanas, ārā iešanas, rotaļāšanās. Šis variants vislabāk strādā priekš jutīgiem bērniem, kurus ļoti ietekmē dienas ritms, un grūtāk adaptējas pārmaiņām. Šādā veidā lēnā garā, aptuveni nedēļas laikā būsiet jau “uz jaunajām sliedēm”, izvairoties no bērna pārguršanas.


Plūsti līdzi laikam

Šis nav kā īpaši jāieplāno, jo jūs neievērojat nekādas izmaiņas! Turpiniet dienas gaitas uzreiz pēc jaunā pulksteņa laika, kad tas jāpagriež. Piemēram, ja bērns parasti jāmodina 7:00, tad modiniet 7:00 arī pēc jaunā laika. Tā turpiniet darīt ar visām dienas aktivitātēm. Šis pārmaiņu veids var sagādāt grūtības ar diendusām, kad bērns uz ierasto diendusas laiku būs vai nu pārāk saguris jau vai vēl nebūs gatavs iet gulēt (atkarībā, vai pulkstenis jāpagriež uz priekšu vai atpakaļ). Tādēļ jācenšas laicīgi bērns nomierināt uz mierīgākām aktivitātēm, liekot saprast, ka tuvojas diendusas laiks. Vieglākai diendusu ritma pielāgošanai var palīdzēt modināšana no diendusas, ja pārāk ilgi guļ.


Nemainīga rutīna

Vienalga, kuru pielāgošanās veidu izvēlaties, ir svarīgi saglabāt dienas ritma gaitu. Dariet tās pašas darbības, ko parasti, gan pirms diendusām, gan pirms nakts miega. Zināma darbību secība bērniem rada drošības sajūtu.


Svarīgi pieminēt, ka vislabāk pārmaiņām pielāgosies atpūties un labi izgulējies bērns!

Lai viegla pārmaiņu ieviešana!


678 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page